Správne kúrenie v kachľovej peci či krbe

Správne kúrenie v kachľovej peci či krbe

Aj dokonale navrhnutý krb či kachľová pec nie je zárukou, že nebude škodlivý pre životné prostredie. Základom je správne kúrenie. Uvedomte si, že to, čo spaľujete, musíte aj dýchať. A toto ovzdušie tu zanechávate nie len pre vás ale aj pre vaše deti a ďalšie generácie.

Správne kúrenie v jednotlivých bodoch

Vo videu nižšie vám prinášame vizuálny postup ako správne zakladať oheň:

  1. Správne naloženie dreva
  2. Správne zakúrenie „zhora“ – Vďaka iniciácii ohňa zhora skôr prehrejeme komín a tým zabezpečíme jeho správnu funkciu. Zároveň je to šetrné k životnému prostrediu. Podmienka je samozrejme suché drevo (do 20% vlhkosti – sušené dva roky) a spotrebič musí mať aj sekundárny prívod vzduchu.

A ako vyzerá komín v jednotlivých bodoch správneho kúrenia:

  1. Rozhorenie
  2. Horenie
  3. Plné horenie
  4. Dohorievanie
  5. Pahreba

Pevne veríme, že si osvojíte správne kúrenie. Každý jeden z nás prispieva k tomu, v akom stave je naše životné prostredie. A tak začnite od seba a pri kúrení premýšľajte ekologicky so zreteľom na ďalšie generácie.