Suché drevo – prečo je dôležitá vlhkosť dreva?

Suché drevo = optimálny výkon a životnosť krbu či pece

Suché drevo - správne skladovanie

Kúrenie mokrým drevom je neekologické a neekonomické.

Suché a čerstvé drevo sa líšia v svojom zložení. Čerstvé drevo obsahuje okolo 50 % vody, 24 % uhlíka, 22 % kyslíka, zvyšok je dusík a vodík.

Keď kúrime čerstvým drevom, ktoré ešte nedávno rástlo v lese, spotrebujeme veľké množstvo energie na odparenie vody obsiahnutej v dreve. To má za nežiadúci následok nízku teplotu v ohnisku, čím strácame aj ťah komína.

Pri nízkej teplote nezhoria ťažké plyny, ktoré unikajú von komínom a tým znečisťujú a znepríjemňujú životné prostredie. Spaľovaním mokrého dreva nedosiahnete ani tretinový výkon výhrevnosti. Okrem iného si zanášate aj dymovú cestu a riskujete komínový požiar.

Výsledkom zníženého ťahu komína často býva aj zadymenie miestnosti, čím sa vám môžu sadze usádzať na stenách a rovnako dochádza aj k nepríjemnému začierneniu skla. Asi nepoznám človeka, ktorý ho rád čistí.

Ideálna vlhkosť dreva na kúrenie je menej ako  20%. Takúto vlhkosť získava drevo po 2 rokoch správneho skladovania.

Drevo skladujte vonku pod strieškou. Zo strán by malo byť umožnené vzduchu prúdiť okolo dreva. Drevo by nemalo byť priamo na zemi, aby nenasávalo vlhkosť zo zeme. Ideálne je ho ukladať na paletu prípadne inú vyvýšenú plošinu.

To do akého tvaru – do kruhu alebo obdĺžnika – ho budete ukladať už necháme na vašich priestorových možnostiach a šikovnosti. Po 2 rokoch takéhoto skladovania drevo dosiahne požadovanú vlhkosť a je vhodne vysušené na kúrenie.

Vzhľadom na to, že na trhu sa dá dostať len ku kúpe čerstvého dreva, tak od dreva, ktoré ste tento rok kúpili, treba dať ruky preč, hneď ako ho správne uskladníte. Kým si vytvoríte svoju vlastnú zásobu suchého dreva, odporúčame používať kvalitné brikety, ktoré sa svojimi vlastnosťami najviac podobajú drevu.

Myslite na svoj krb či pec a skôr ako do neho „nahádžete“ prvé, čo vám príde pod ruku, si uvedomte následky.

Odporúčame si drevo a brikety zadovážiť skôr ako tesne pred vykurovacou sezónou. Čím je zima bližšie, tým je cena vyššia.

Uloženie dreva do tvaru sovy
Ignis krby logo

Pokiaľ sa vás tento článok zaujal, prečítajte si aj aké sú základné pravidlá pri kúrení a údržbe. Prípadne nás sledujte na sociálnych sieťach, aby ste boli v obraze.